萬能的咖啡渣(1)

飲咖啡幾乎係都市工作嘅成年人每日嘅習慣,街邊上嘅連鎖咖啡店同文青cafe越開越多,都可見咖啡亦都會係飲食界嘅一個趨勢。 以全世界嚟講,一年就已經會產生約800萬噸咖啡渣,面對每年如此大量嘅咖啡渣產生,唔同嘅組織同商家都一直研究緊各種辦法去循環利用呢啲咖啡渣! 英國Bio-Bean 創辦人Arthur Kay利用咖啡渣自身很多油脂嘅特點,用咖啡渣嚟取代木材供一般家庭取暖,呢種咖啡渣燃燒物名為「Coffee Logs」,Authur主要搵速溶咖啡廠同連鎖咖啡廳合作,再將咖啡渣經咖啡回收廠處理,生產成為一個個嘅咖啡木塊,供英國各家庭燃燒取暖使用,唔單止環保,仲能夠比一般木材能提供 20% 更多的熱能!


回收屬循環經濟體系的重要一環,將原本會被棄置的物料升級再造來延續物件和地球資源的生命。減廢和向循環經濟轉型一直都是邁向可持續發展的主要工作重點之一,而具有這方面的綠色技能或可開拓這方面的科技專業人士在未來也會擔當不可或缺的地位。

資料來源:Campaign 圖片來源:Bio-Bean




9 次查看0 則留言

最新文章

查看全部