刷牙(2)

平時我哋都會好多時用到即棄膠牙刷🪥,導致到牙刷嘅棄置量每年超過十億😥,大部分牙刷由聚丙烯塑膠(PP)製成,聚丙烯塑膠就係源自不可再生的化石燃料。 除咗分解嘅過程入面對環境持續造成嘅污染,塑膠分解嘅整個過程需要500-1000年⚠️!我哋用到小膠盒裡一卷嘅牙線,其實係添上蜜蠟塗層的尼龍線,尼龍都需時50-80年降解。 另外,好多牙膏含有化學起泡劑 SLS 、防腐劑、氟化物 Fluoride、三氯沙 Triclosan、丙二醇、人造色素、香料等有害化合物,對牙齒和健康產生不良影響之外, 亦有機會流入海洋🌊亦危害生態🌎。有部分品牌牙膏甚至含重金屬鉛,有毒重金屬累積體內,有機會干擾生理功能。


所以使用非天然嘅牙齒清潔用具唔單止對環境造成破壞同埋污染及影響,對自己身體都會有不良影響🙅🏻‍♀️。下次我哋就會同大家介紹吓有咩天然嘅牙齒清潔用具去代替呢啲塑膠、尼龍物料同埋化學牙膏!


減廢和向循環經濟轉型🔄一直都是邁向可持續發展的主要工作重點之一,而具有這方面的綠色技能🛠️或可開拓這方面的科技專業人士👩🏻‍🔧🧑🏻‍🔧在未來也會擔當不可或缺的地位。🌏





6 次查看0 則留言

最新文章

查看全部