回收家電

大家通常會覺得回收嘅過程較麻煩😵而忽略,又要將唔同清潔好嘅物料擺喺唔同嘅分類回收箱♻️,令一般家庭垃圾回收率一直都唔係咁高。 英國企業 LASSO 研發的「智慧型自宅資源回收桶」就完美解決左現今回收過程的不便! 回收桶可接受一般塑膠、玻璃及一般金屬等等。用家將垃圾放入回收桶後,高壓蒸氣就將垃圾洗乾淨🚿,然後進行粉碎,最後就會自動將唔同的依材質裝入隔間,儲存喺機器底部。 用家只需要係相關嘅App📲上面間預約回收嘅時間,就會有專人👨🏻‍💼上門處理。LASSO都會計算返回收到嘅垃圾嘅現金價值支付返俾用家💸。 有咗呢部家用回收桶之後,大家想做回收嘅工序再都唔需要左搵右搵街邊嘅回收箱,都希望呢款嘅回收桶可以盡快喺🌏世界各地普及,令回收更便利✨!

回收屬循環經濟體系的重要一環,將原本會被棄置的材料升級再造來延續物件和地球資源的生命。減廢和向循環經濟轉型一直都是邁向可持續發展的主要工作重點之一,而具有這方面的綠色技能或可開拓這方面的科技專業人士在未來也會擔當不可或缺的地位。

資料來源:食力 圖片來源:LASSO官方



6 次查看0 則留言

最新文章

查看全部