懶人燒烤

平時我哋用炭BBQ 🍖就試得多啦,但過程生產出的煙和灰燼就一啲都唔環保!但係最近就有一款嚟自丹麥嘅CasusGrill無火環保燒烤爐,成個燒烤爐都係用100%可降解天然物料如Quick OxyliteTM速燃竹碳🪨、隔熱火山岩🌋、環保紙卡及天然竹籤🎋等。引入CasusGrill的Eddie表示:「一般用的炭是由樹木炭化而成,而Quick OxyliteTM速燃竹碳由竹子炭化而成,竹比樹木生長速度快,所以亦較環保。」


CasusGrill無火環保燒烤爐中用的竹碳在燃燒時不會產生明火,過程中釋出的二氧化碳亦會比傳統木炭少1倍,且不會灰燼四散,可減低對環境和空氣污染。竹碳傳熱快且溫度穩定,用時只需把四角的炭粒點燃,只須5分鐘,溫度便可由200多度升至400度高溫並持續約1-1.5小時!最重要嘅係呢個燒烤爐十分便於攜帶,全部野加埋都只係有1kg,無論我哋平時行山⛰、露營🏕、去沙灘🏖定喺家中露台🏠想燒烤都可以好方便㗎!


在2020年,香港政府亦響應2015年的《巴黎協定》📃,宣佈力爭2050年前實現碳中和💨。具有這方面的綠色技能或可開拓這方面的科技專業人士在未來也會擔當不可或缺的地位🧑🏻‍🔧👩🏻‍🔧。


#簡生活 #簡約生活 #生活態度 #環保 #保護環境 #可持續發展 #綠色生活 #創意 #燒烤爐 #燒烤 #無火環保燒烤爐 #行山 #露營




11 次查看0 則留言

最新文章

查看全部