Reuse 同 Recycle 有咩分別?

已更新:8月2日

我地過去呢一個禮拜搞左個Upcycle submission🔄, 收到好多大家自己升級再造既成品圖!簡生活同事都好開心!🥰但發現不少參加者將升級再造(Upcycle) 誤意為 循環再用(Reuse) ,我地今日就解釋下兩者有咩分別啦!


Upcycle 指原材料升級為更有高價值既物品。

第一張圖,係用啲用剩左既爬山繩,升級再造為水樽帶。水樽帶既價值超越左原本爬山繩既價值,所以會被歸類為Ucycle升級再造。🆙


Reuse 定義較寬鬆。


第二張圖係用豆腐盒轉為蒜頭盒,🧄一樣舊物品變更原本的使用方式黎重獲新生,所以會被歸類為Reuse 循環再用。


Upcycle既過程通常較繁複同比較多工序,如果有咩唔明就再問我地啦!


Upcycle 可以配合轉型循環經濟🔄而循環經濟都是邁向可持續發展的主要工作重點之一,而具有這方面的綠色技能🛠️或可開拓這方面的科技專業人士👩🏻‍🔧🧑🏻‍🔧在未來也會擔當不可或缺的地位。🌏






11 次查看0 則留言

最新文章

查看全部